دوقطبی سران اروپا در بروکسل

به گزارش بیباپ، سران 27 کشور اروپایی پس از چندین نشست مجازی بی نتیجه برای تصویب طرح بودجه حمایتی اتحادیه اروپا به کشورهای بحران زده در کرونا، روز آدینه برای نخستین بار در بروکسل دور هم جمع شدند. این نشست دیروز ادامه یافت و شاید به امروز هم بکشد، اما تا عصر دیروز باز هم بی نتیجه نشان می داد.

دوقطبی سران اروپا در بروکسل

با ما سفر کنید و با تور اروپا ارزان از قاره سبز دیدن کنید و با دریافت خدمات ویزای شینگن از گردش به دور اروپا لذت ببرید.

به گزارش الجزیره، رهبران اروپایی از روز آدینه در حالی چندین ساعت ماسک زده و با رعایت فاصله گذاری اجتماعی در سالن عظیم مقر اتحادیه اروپا مستقر شدند که شروط مخالفان ثروتمند شمال اروپا و دودستگی اعضا، احتمال توافق در این دور نشست برای تخصیص بودجه یاریی 750میلیارد یورویی را کمرنگ نشان می دهد.

برخلاف فضای چندگانه و غیرصمیمی مذاکرات، شروع نشست با جشن تولد کوچکی برای 66 سالگی آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان و رئیس دوره ای اتحادیه اروپا بسیار پرانرژی و شاد بود. پس از این گپ و گفت صمیمانه، طرح دستور جلسه توسط شارل میشل، رئیس شورای اروپا مبنی بر تصمیم گیری درباره پرداخت بودجه 750 میلیارد یورویی احیای مالی پساکرونا و همچنین تصویب بودجه یک تریلیون یورویی بلندمدت(2027-2021) فضای سالن را تغییر داد. طوری که دو قطبی فاحش عقاید میان آلمان، فرانسه، ایتالیا، اسپانیا و اروپای شرقی با کشورهای ثروتمند شمالی معروف به چهارگانه مقتصد اتریش، دانمارک و سوئد به رهبری هلند کاملاً محسوس و قابل درک بود. بنابر طرح اتحادیه اروپا بودجه یک تریلیون و 750 میلیارد یورویی قرار است تا سال 2027 به احیای مالی کشورهای حوزه اروپا در پساکرونا اختصاص یابد اما با توجه به رقم بالای اعلام شده گرچه همه اعضا بر تزریق این یاری توافق دارند اما همچنان نحوه تخصیص این بودجه محل مناقشه اعضای اتحادیه اروپا است.

نظرات موافقان و مخالفان

مارک روته، نخست وزیر هلند که در صدر صف مخالفان معروف به جمع مقتصدها قرار گرفته است و حتی قبل از شروع مذاکرات تهدید به وتو نیز نموده بود، گفت: اگر این پول به صورت وام یا حتی بخشش اختصاص یابد تنها در صورتی قابل توجیه است که بتوانم به مردم کشورم، تعهد بازخورد داشته باشم و مثلاً قول دهم این پول در تحولات مالی آینده به کشور بازخواهد گذاشت. در غیر این صورت شانس توافق در این مذاکرات 50-50 است. ما موافق اتحاد و یکپارچگی هستیم اما باید آنهایی که در این زمان با بودجه اتحادیه اقتصادشان را احیا می نمایند متعهد به بازسازی مالی در حوزه های کار و... در آینده باشند.

ویکتور اوربان، همتای مجارستانی روته نیز که این روزها به دلیل بایکوت رسانه ها و اندیشکده ها و سازمان های مردم نهاد مورد نقد بسیاری قرار گرفته است، اظهار داشت در صورت روشن نشدن شرایط بازپرداخت ها از حق وتوی خود استفاده می نماید. وی همچنین برای اتحادیه شرط گذاشت: تنها در صورتی در مقابل این طرح نرمش نشان می دهیم که اتحادیه پفراینده نقض قوانین مجارستان را مختومه اعلام کند.

سباستین کروز، صدراعظم اتریش نیز در حمایت از موضع گروه مقتصد اروپا گفت: اگر این پول برای آینده اروپا سرمایه گذاری نگردد، هر توافقی روی آن منتفی خواهد بود.

به نوشته فرانس پرس، در این میان مرکل که کشورش در تغییر موضعی 360 درجه ای در صف حامیان تخصیص این بودجه قرار گرفته بود، بسیار محتاطانه از نتیجه مذاکرات گفت: مذاکرات بسیار پیچیده و دشواری است و نمی توان روی نتیجه بخش بودن آن پیش بینی خاصی داشت. حصول این توافق اتفاق فوق العاده ای است اما باید واقع بین بود.

در همین حال امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه نیز که پس از آلمان، کشورش 6 ماهی بر مسند ریاست اتحادیه اروپا خواهد نشست، با تعبیر مذاکرات این هفته به لحظات مواجهه با واقعیت همسو با آلمان کوشش زیادی برای تصویب این بودجه حمایتی دارد و معتقد است: این طرح اروپایی متعلق به همه ماست.

فرانسه همچنین برای اثبات حسن نیت خود، با وجود ضربه مالی در بحران کرونا، از تخصیص 39 میلیارد یورو به بودجه مورد توافق اتحادیه اروپا برای یاری به کشورها خبر داده است.

شوک کرونا بر اتحادیه اروپا

اتحادیه اروپا از زمان شیوع کرونا با شدیدترین رکود مالی پس از بحران سال 2008 روبه رو شده است. این در حالی است که خروج انگلیس از این سازمان نیز تبعاتی برای اقتصاد اروپایی خواهد داشت اما آنچه سران 27 کشور اروپا را در اوج کرونا در بروکسل دور هم جمع نموده است، خطر عظیم ضربه ناگهانی چین، امریکا یا روسیه بر بدنه اقتصاد اروپا در سال های پیش رو است.

کشورهای حوزه مدیترانه بشدت در جولان این ویروس چندصدم میلیمتری زمینگیر شده اند و برای رهایی از باتلاق بدهی ها احتیاجمند تزریق فوری بودجه هستند. بنا بر پیش بینی بانک مرکزی اروپا در فرانکفورت، اقتصاد حوزه یورو سال جاری با رکودی 8.7 درصدی روبه رو خواهد شد و تنها راه چاره خروج از این بحران اعطای وام بلاعوض به کشورهای آسیب دیده است.

در این میان کشورهای جنوبی اروپا مانند ایتالیا و اسپانیا بشدت احتیاجمند این بودجه هستند و توافق دیرهنگام مسائل آنها را چند برابر می نماید. آنچه نشان می دهد ایتالیا با بیش از 35 هزار کشته و اسپانیا با 28 هزار و 400 نفر تلفات در بحران کرونا و بیکاری و فقر، توانی برای جبران بدهی بیشتر ندارند. به همین دلیل نیز طرح احیای مالی پیشنهادی آلمان و فرانسه شامل پرداخت 500 میلیارد یورو بودجه بلاعوض و یارانه نقدی به کشورهای بحران زده و 250 میلیارد یورو وام است. موضوعی که کشورهای مخالف شمالی تا مشخص نحوه جبران این یاری در آینده حاضر به پذیرش آن نیستند. از همین رو بود که پدرو سانچز، نخست وزیر اسپانیا در نشست دو روز گذشته گفت: اگر در پاسخ به این بحران کوتاهی گردد، زمان جبران را از دست می دهیم و بیشتر در بحران فرو می رویم. کارل میشل، رئیس شورای اروپا نیز تأکید کرد: این بحران در شیوع کرونا رخ داد و تبعات مالی و اجتماعی بسیاری برای ما داشت که از زمان جنگ جهانی دوم بی سابقه بود و باید راهی برای آن پیدا کرد.

بحرانی سخت تر از کووید19

ناظران مالی نیویورک تایمز بر بروز یک رکود فزاینده مشابه جنگ در منطقه تأکید دارند. ایتالیا، اسپانیا و فرانسه که به ترتیب سومین، چهارمین و دومین قدرت مالی اروپا به شمار می فرایند، با ادامه این فرایند هر سال 10 درصد عقبگرد خواهند کرد. یونان و اقتصادهای کوچک تر اروپایی نیز در نمودار نزولی قرار گرفته اند و بودجه آنها برای احیای کشورشان کافی نیست و قادر به اعطای یاری به مجموعه اروپا نیز نیستند، اما کشورهای ثروتمندی مانند آلمان نقشی اساسی در این میان بازی می نمایند. به همین دلیل تغییر موضع این کشور از یک رهبر محافظه کار ثروتمند شمالی به قهرمان مصالحه برای طرح احیا، تصمیمی کلیدی برای این نبرد جدید اتحادیه اروپا خواهد بود. ماریا دمرتزیس، اقتصاددان و رئیس مرکز تحقیقات بروکسل معتقد است: آلمان در این مقطع شرایط و تحولات را نادیده گرفت و تنها اولویت ها را مدنظر قرار داد. وی درباره موضع سرسختانه مخالفان مقتصد و بویژه هلند نیز گفت: اگر منصفانه به قضیه نگاه کنیم، کشورهای مخالف مانند هلند هم درست می گویند چراکه کشورها احتیاج به تحول دارند اما سؤال اینجاست که آیا حالا زمان مناسبی برای این چانه زنی ها است؟ اجزا صحیح است اما دیپلماسی درستی به کار نرفته است.

منبع: ایران آنلاین
انتشار: 21 شهریور 1399 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: bebop.ir شناسه مطلب: 1239

به "دوقطبی سران اروپا در بروکسل" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "دوقطبی سران اروپا در بروکسل"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید