وزیر نفت: قول می دهیم اتفاقات خوبی در فروش نفت رقم بخورد
به گزارش بیباپ، وزیر نفت، تهاتر با کالا و سرمایه گذاری را از راه های فروش نفت خام ایران در شرایط تحریم اعلام نمود و گفت: قول می دهیم در ماه های آینده اتفاق های خوبی در حوزه فروش نفت رقم بخورد.
به گزارش خبرنگاران، جواد اوجی در گفت وگویی تلویزیونی، ابتدا با تبریک هفته دولت، گفت: ان شاءالله دولت سیزدهم ادامه دهنده راه شهید رجایی و دولتی مردمی و با حمایت از محرومان باشد.
وی درباره برنامه دولت سیزدهم برای فروش نفت خام و دور زدن تحریم ها، اظهار کرد: با ظرفیتی که در وزارت نفت و مجموعه شرکت های تابعه، نیروهای توانمند و متخصص وجود دارد همچنین با اراده بر فروش نفت و استفاده از توان همه ظرفیت ها و دستگاه های خارج از مجموعه وزارت نفت، با مجوزهای خوب و اختیاراتی که شورای عالی امنیت ملی به وزیر نفت داده است همچنین حمایت های دولت، بی شک با برنامه ریزی و اراده محکم، قول می دهیم که ان شاءالله در ماه های آینده اتفاق های خوبی در حوزه فروش نفت رقم بخورد.
وزیر نفت اضافه کرد: گرچه پس از تحریم های ظالمانه علیه ایران فروش نفت مان کاهش جدی داشته است اما این توان و ظرفیت در وزارت نفت وجود دارد و یکی از راه ها هم تهاتر با کالا و سرمایه گذاری نه تنها در حوزه نفت، بلکه در دیگر بخش ها و صنایع هم هست که از آنها بهره می بریم.
تلاش برای تکمیل مخازن سوخت نیروگاه ها و صنایع عمده
اوجی درباره مقدار صادرات فرآورده های نفتی هم شرح داد: این صادرات با توجه به تامین سوخت زمستانی به ویژه برای نیروگاه ها در فصل زمستان امسال از حدود دو ماه پیش به شدت کاهش یافته است تا ان شاءالله بتوانیم ذخایر سوخت نیروگاه ها و صنایع را تامین کنیم؛ سیاست ما این است و همه توان را می گذاریم تا مخازن سوخت نیروگاه ها و صنایع عمده را تکمیل کنیم در حالی که کسری گازی را هم پیش بینی می کنیم.
وی ادامه داد: سال 99 در بعضی روزهای فصل سرد به ویژه در استان های شمال و شمال شرق کشور تا روزانه حدود 160 میلیون مترمکعب هم کسری گاز داشتیم به همین دلیل محدودیت هایی به نیروگاه ها و صنایع عمده داده شد تا بتوانند گاز بخش خانگی که اولویت نخست وزرات نفت و شرکت ملی گاز ایران است تأمین کنند.
وزیر نفت تاکید کرد: امسال پیش بینی می کنیم فرایند رو به رشد مصرف بین 8 تا 10 درصد باشد و در فصل سرد تا کسری روزانه 200 میلیون مترمکعب گاز را هم داشته باشیم. به همین دلیل از هفته گذشته که کارمان را به طور رسمی در وزارت نفت آغاز کردیم، تامین سوخت زمستانی را با حضور مسئولان شرکت های تابعه به بحث و بررسی گذاشتیم تا بتوانیم با راهکارهایی فصل سرد را بدون دغدغه پشت سربگذاریم تا گاز بخش خانگی، نیروگاه ها و صنایع تامین شود.
مصوبه ای برای افزایش 30 درصدی کرایه سوخت رسان ها
اوجی با بیان اینکه متاسفانه مقدار ذخایر و مخازن سوخت مایع نیروگاه کشور نسبت به پارسال نزدیک به 25 درصد کمتر است، گفت: سال 99 در همین روزها 2/2 میلیارد لیتر سوخت مخازن نیروگاهی بوده اما متاسفانه امروز این رقم یک میلیارد و 700 میلیون لیتر است. به همین دلیل تدابیری اندیشیده شده تا هرچه زودتر از این ناوگان سوخت رسان که حدود چهار هزار عدد آن خارج شده بودند، بازگردند و هیأت دولت هم امروز مصوبه ای در این باره داشت تا بتوانیم مشوق هایی برای افزایش کرایه همین تانکرهای سوخت رسان داشته باشیم که کرایه آنها حدود 30 درصد افزایش می یابد، حتی تانکرهای سوخت رسانی که سوخت نیروگاه را تامین کنند قابل افزایش است تا بتوانیم روزانه 35 میلیون لیتر به این سوخت اضافه کنیم.
وی شرح داد: تلاش ما جبران ذخایر سوخت مایع نیروگاه های کشور است و افزون بر بحث تانکرهای سوخت رسان، در بخش بالادست گاز طبیعی در پارس جنوبی هم تلاش می کنیم 12 تا 14 میلیون مترمکعب هم به حجم گاز اضافه کرده شود؛ گرچه مصرف فرایند افزایش هشت درصدی دارد اما به تولید گاز آن چنان اضافه نمی شود.
به گزارش خبرنگاران، وزیر نفت در پاسخ به این پرسش که امسال در فصل های سرد سال امکان قطع گاز طبیعی وجود دارد؟ بیان نمود: همه تلاش ما این استکه این اتفاق نیفتد و چالش های گذشته را هم بررسی کردیم تا مردم دچار مشکل نشوند.
ظرفیت خالی در پالایشگاه های گازی
اوجی در ادامه گفت: موضوع دیگر این است که میدان های نفت و گاز با برداشتی که انجام می شود دچار افت فشار و افت تولید می شوند. در میدان های نفتی در طول یک سال حدود 250 تا 300 هزار بشکه افت تولید اتفاق می افتد و در حالی که اکنون روزانه 140میلیون مترمکعب ظرفیت خالی در پالایشگاه های گاز داریم، میدان های گازی که کنار پالایشگاه ها هستند به لحاظ افت تولید و فشار سبب ظرفیت خالی در پالایشگاه ها شده اند.
وی اضافه کرد: اکنون در پالایشگاه های پارس جنوبی روزانه 40 تا 60 میلیون مترمکعب (معادل بیش از یک فاز پارس جنوبی) و در بعضی از پالایشگاه ها مانند پارسیان روزانه 20 تا 25 میلیون مترمکعب ظرفیت خالی وجود دارد، برای حفظ سقف تولید و حل این مسائل نیاز به سرمایه گذاری و در عین حال حفظ و نگهداشت تولید داریم.
وزیر نفت یادآور شد: از سویی سالانه چهار میلیارد دلار در این حوزه ها هزینه یا سرمایه گذاری می شده اما به دلیل نبود سرمایه گذاری در چند سال گذشته افتی شدید در میدان های نفت و گاز داشتیم و ظرفیت تولید کاهش یافته است.
ضرورت حفظ و نگهداشت تولید
اوجی در واکنش به این پرسش که اکنون راهکار چیست؟ اظهار کرد: یک موضوع بحث سرمایه گذاری است که به سه بخش تقسیممی شود؛ عمر تأسیسات به ویژه عمر تأسیسات نفتی ایران متاسفانه بالای 50 سال است در حالی که معمول آن در دنیا 25 سال است. برای نمونه در شرکت ملی منطقه ها نفت خیز جنوب 700 تا یک میلیارد دلار برای بازسازی و نوسازی تأسیسات درخواست کرده بودند که بخشی از سرمایه گذاری مربوط به تعمیرات و باسازی این زیرساخت هاست.
وی تاکید کرد: بخش دیگر برای حفظ و نگهداشت تولید است تا بتوان سقف تولید چهار میلیون بشکه نفت و یک میلیارد مترمکعب گاز طبیعی در روز را حفظ کنیم و بخش سوم سرمایه گذاری برای توسعه میدان های نو با اولویت میدان های مشترک نفت و گاز است که حجم سرمایه گذاری ها هم برای هر سه بخش معین شده است.
نیاز به سرمایه گذاری 15 میلیارد دلاری برای حفظ وضع موجود
وزیر نفت ادامه داد: برای حفظ وضع موجود و حفظ و نگهداشت تولید کارشناسان حداقل 15 میلیارد دلار بودجه پیش بینی کردند تا هزینه شود و برای افزایش تولید و عملیاتی کردن میدان های مشترک نو و توسعه و تکمیل آنها شاید در چهار سال حدود 25 تا 20 میلیارددلار سرمایه پیش بینی می شود.
اوجی گفت: اکنون اولیت حفظ و نگهداشت با در نظر گرفتن میدان های مشترک نفت و گاز چه در خشکی و چه در دریاست تا بتوانیم حداکثر بهره برداری را از این میدان ها داشته باشیم. البته بعضی از آنها قراردهایی دارند و ظرفیت خوبی در بخش توانمندی پیمانکاران وسازندگان کشور است که می توان روی آنها حساب کرد.
سرمایه گذاری در صنعت از اولویت های وزارت نفت است
وزیر نفت در ادامه شرح داد: امیدواریم بخشی از سرمایه مورد نیاز برای طرح های توسعه ای هم از طریق کارگروهی که در زمینه مالی در دولت در حال شکل گیری است، تأمین شود.
اوجی با اشاره به اینکه خوشبختانه در قانون از محصولات همین میدان ها برای سرمایه گذاری می توان استفاده کرد، اضافه کرد: سرمایه گذاری هایی که در این حوزه ها به ویژه میدان های مشترک انجام می شود، تا 50 درصد درآمدهای شان به سرمایه گذار تعلق می گیرد که این موضوع در قانون بودجه هم مسئله ای ندارد.
وی سرمایه گذاری در صنعت نفت را یکی از اولویت های وزارت نفت برشمرد و ادامه داد: از توان صندوق توسعه ملی، تسهیلات بانکی، اوراق مشارکت و منابع مردمی برای سرمایه گذاری در این حوزه که یک سرمایه گذاری مجذوب کننده، کم ریسک با بازده بالاست، می توان استفاده کرد. بی شک روش ها و الگوهای مختلفی برای تشویق سرمایه گذاران به منظور ورود به این حوزه وجود دارد.
استفاده از توان سرمایه گذار خارجی از برنامه های وزارت نفت است
وزیر نفت در این زمینه تأکید کرد: استفاده از توان سرمایه گذاران خارجی به ویژه کشورهای همراه و هسمو با دولت سیزدهم هم از برنامه های اصلی وزارت نفت است.
اوجی در پاسخ به این پرسش که آیا ممکن است قراردادهایی که منع قانونی داشته مانند مالکیت یک میدان هم بررسی شود؟ گفت: میدان های نفت و گاز از انفال هستند و مالیکت آنها را به هیچ نام نمی توان واگذار کرد، اما می توان به نوعی از توان سرمایه گذار خارجی استفاده کرد که در عین حالی که مالکیت برای وزارت نفت به کنندگی از دولت حفظ می شود، سرمایه گذار هم بهره خوبی ببرد.
تبدیل شرایط ایثارگران بدون شک انجام می شود
وی درباره تبدیل شرایط کارکنان قرارداد موقت و ایثارگر و حقوق دریافتی کارکنان صنعت نفت اظهار کرد: ابتدا خدمت کارکنان خدوم صنعت نفت که طی این دوران به ویژه در شرایط سخت تحریم برای تأمین سوخت زمستانی، تولید و فروش نفت و محصولات پتروشیمی که یکی از راه های تأمین درآمد ارزی دولت هاست، زحمات زیادی کشیدند، خسته نباشید عرض می کنم.
وزیر نفت ادامه داد: من فارغ التحصیل دانشکده نفت آبادان هستم و در بخش های مختلف بالادست از جمله در دریا و سکو کار کرده ام و می دانم که کار در این شرایط بسیار سخت است و کم لطفی ها و بی مهری های زیادی هم به آنان شده است.
اوجی با اشاره به اینکه وزارت نفت 103 هزار نیروی حجمی یا پیمانکاری، حدود 34 هزار نفر نیروی قرارداد مدت موقت و دو هزار نفر نیروی قرارداد مدت معین دارد، اضافه کرد: در بحث تبدیل شرایط ایثارگران، نزدیک کل مجموعه ایثارگرانی که در دولت هستند ما همین مقدار را هم در وزارت نفت داریم، این موضوع تبصره 20 قانون است و بی شک مخالفتی با آن نیست و به طور حتم تبدیل شرایط برای نیروهای ایثارگران رقم خواهد خورد.
وی ادامه داد: انجام این موضوع فرآیندی دارد و صحت سنجی آن زمان بر خواهد بود، اما امیدواریم و اراده بر این است تا یکسال آینده همه نیروهای ایثارگر وزارت نفت در حوزه نیروهای پیمانکاری، قراردادهای مدت موقت و مدت معین جذب شوند.
وزیر نفت یکی از برنامه های این وزارتخانه را ساماندهی وضع نیروهای صنعت نفت نام کرد و اضافه کرد: امیدواریم ظرف دو تا سه هفته آینده بخشی از نیروهای قرارداد مدت موقت را به قرارداد مدت معین تبدیل کنیم. بیمه تکمیلی برای این نیروها فراهم شده است.
بازگشت وضع حقوق کارکنان به آرامش نسبی
اوجی درباره کارکنان رسمی صنعت نفت هم گفت: با حمایت دکتر رئیسی که جا دارد اینجا از ایشان قدردانی کنم و تلاش های شورای عالی امنیت مالی، مجلس و کنندگان محترم به ویژه کمیسیون انرژی، وضع حقوق کارکنان رسمی صنعت نفت به آرامش نسبی رسیده است و امیدواریم در سال آینده هم با ادله ها و برنامه هایی که در این زمینه داریم، مدافع خوبی برای حقوق کارکنان صنعت نفت باشیم.
در ادامه این پرسش مطرح شد که تولید بنزین در کشور به شکرانه ساخت پالایشگاه ستاره خلیج فارس بیش از مصرف است، اما با این فرایند مصرف، نگران آینده باید بود. آیا مسئله ای نخواهیم داشت و برای این موضوع چه باید کرد؟ که وزیر نفت پاسخ داد: صادرات فرآورده های نفتی از دو ماه گذشته متوقف شده است و ما هم این سیاست را ادامه می دهیم. در بخش بنزین هم کاهش سطح ذخیره سازی های بنزین متوقف شده و در حال افزایش سطح ذخیره سازی ها هستیم.
وزیر نفت با بیان اینکه متأسفانه به لحاظ اینکه در بخش پالایشی و پتروپالایشگاهی سرمایه گذاری در صنعت نفت شکل نگرفته است و تقریبا می توان گفت ارقام تولید در حال نزدیک شدن به مصرف است، اضافه کرد: این نگرانی هم وجود دارد که پس از رفع شیوع ویروس همه گیر کرونا بی شک سفرها افزایش می یابد؛ بنابراین این موضوع هم جزو اولویت ها و برنامه های وزارت نفت است.
تولید سوخت و تأمین خوراک پتروشیمی ها با احداث پتروپالایشگاه
اوجی ادامه داد: برای این موضوع می توان در ابتدا ظرفیت کنونی پالایشگاه های موجود را به لحاظ کمی و کیفی با اصلاحیه های فرآورش که مدنظر است، افزایش داد، پالایشگاه ها هم به نسبت درآمد خوبی دارند و حق العمل کار شده اند.
وی به احداث پتروپالایشگاه ها به منظور تأمین سوخت و خوراک صنایع پتروشیمی تأکید کرد و گفت: در دنیا امروز در پی احداث پالایشگاه نفت نمی فرایند بلکه در زمینه ساخت پتروپالایشگاه ها سرمایه گذاری می شود که تنها سوخت محور نباشد، به گونه ای که توأمان تولید سوخت و خوراک برای صنایع پتروشیمی داشته باشد، این مورد هم جزو اولویت ها و برنامه های وزارت نفت برای جلوگیری از خام فروشی است.
وزیر نفت درباره تعداد واحدهای پتروپالایشی ادامه داد: این موضوع به سرمایه گذارانی که وارد این حوزه می شوند، بستگی دارد، قانون، مشوق های خوبی را همچون یک تا دو سال مجوز تنفس خوراک پس از بهره برداری در نظر گرفته که امتیاز بسیار بالایی است. امیدواریم با این مشوق و مشوق های دیگر حداقل یک تا دو واحد پتروپالایشگاهی در این دولت ساخته شود و به بهره برداری برسد.
اوجی در زمینه تأمین سرمایه واحدهای پتروپالایشی اظهار کرد: چند الگو از جمله ظرفیت صندوق توسعه ملی، استفاده از تسهیلات بانکی، اوراق مشارکت، مشارکت مردم در قالب صندوق پروژه، استفاده از تهاتر نفت آن و استفاده از توان سرمایه گذاران خارجی به ویژه کشورهای همسو از جمله راه های تأمین مالی این پروژه هاست.
ورود جدی به ساخت پارک های زنجیره ارزش صنایع تکمیلی پتروشیمی
وی با تاکید بر اینکه نباید خام فروشی را تنها در قالب نفت خام و میعانات گازی در نظر گرفت، شرح داد: امروز صادرات محصولات پتروشیمی هم تا حدودی نیمه خام فروشی است، به تقریب از محصولات پتروشیمی که امروز تولید می شود حدود 30 درصد آن در کشور از سوی صنایع استفاده می شود و نزدیک به 70 درصد این محصولات صادر می شود.
وزیر نفت یادآور شد: یکی از اهداف و برنامه های من که به دولت و مجلس شورای اسلامی ارائه کردم، بحث ورود جدی به زنجیره ارزش است. از آنجا که این موضوع در کشور متولی نداشته، متأسفانه بیشتر سرمایه گذاری ها در صنعت پتروشیمی در بخش صنایع مادر بوده است.
اوجی ادامه داد: امیدواریم با مشوق های مدنظر و سازوکارهایی که در حال انجام است، زنجیره ارزش هم توسعه یابد. پیشنهاد من به معاون اول رئیس جمهوری و وزیر صنعت، معدن و تجارت در این باره چنین بود که باید در دولت کارگروهی متشکل از وزارتخانه های نفت (حوزه پتروشیمی)، صمت و کشور شکل گیرد تا به صورت جدی وارد پارک های زنجیره ارزش صنایع تکمیلی پتروشیمی شویم.
منبع: خبرگزاری ایسنا