اسید آمینه آرژنین
به گزارش بیباپ، اسید آمینه آرژنین در پروتئین یافت می گردد و وجود آن جهت انجام عملکردهای مختلف بدن مورد احتیاج است. در این مقاله اطلاعات دقیقی از خواص و منابع آرژنین را در اختیارتان قرار می دهیم.
مترجم: رزیتا ملکی زاده
منبع:راسخون
اسید آمینه آرژنین در پروتئین یافت می گردد و وجود آن جهت انجام عملنمودهای مختلف بدن مورد احتیاج است. در این مقاله اطلاعات دقیقی از خواص و منابع آرژنین را در اختیارتان قرار می دهیم.
آرژنین یکی از اسید آمینه های مهم بوده که به وسیله بدن فراوری شده و وجود آن جهت انجام وظائف متعددی همانند التیام زخم و تقسیم سلولی مورد احتیاج است. آرژنین برای نخستین بار در سال 1886 جداسازی شد. این اسید آمینه بعلاوه به اسم آنتی اکسیدان عمل می کند. چنانچه نگاهی به ساختار آن بیاندازید، متوجه خواهید شد که از سه کربن راست زنجیر آلیفاتیک با گروه گوانیدینیوم (guanidinium) در قسمت انتهایی تشکیل شده است. ال ـ آرژنین یکی از متداول ترین 20 اسید آمینه می باشد.
کاربردها
همانطور که در بالا ذکر شد، وجود آن برای انجام وظائف مختلف در بدن ضروری است، برجسته ترین آنها کاربرد آن در تقویت سیستم ایمنی است. این اسید آمینه به تکامل غده تیموس یاری نموده که به ترتیب، سلولهای T را فراوری می کند. وجود این سلولها جهت انجام مناسب عملکرد سیستم ایمنی ضروری است. دوم آنکه، به ترشح هورمون رشد از غده هیپوفیز یاری می کند. وجود آن جهت تقویت لوزالمعده برای فراوری انسولین و حساس ساختن بدن نسبت به پذیرش و مصرف آن ضروری است. اعتقاد بر این است که آرژنین به سوزاندن چربی یاری نموده و از اینرو افرادی که آرزوی کاهش وزن و عضله سازی دارند به مکملهای آرژنین روی می آورند.آرژنین جزء مهمی از مایع منی است. عدم وجود و یا کمبود آن می تواند به کاهش فراوری اسپرم در مردان منجر گردد. اسید آمینه ال ـ آرژنین جهت درمان و جلوگیری از اختلال نعوظ در مردان مورد استفاده قرار می گیرد. در هم مردان و هم زنان، این اسید آمینه می تواند به حفظ جریان صحیح خون به اندامهای تناسلی یاری نماید. بعلاوه جهت کاهش فشار خون و درمان میگرن بکار برده می گردد.
منابع
میزان مورد احتیاج آرژنین به وسیله خود بدن فراوری می گردد. با این حال، در بعضی موارد نادر، در صورتی که فرد دچار اختلال مرتبط با پوست گردد، کمبود آن می تواند رخ دهد. کمبود این اسید آمینه می تواند با مصرف مکمل و یا مواد غذایی سرشار از آرژنین مانند مواردی که در ذیل آورده شده اند، درمان گردد.دانه کنجد
تخمه کدو حلوایی
کشمش
گندم
برنج قهوه ای
آجیل برزیلی (نوعی بادام زمینی)
بادام
گوشت
غذای دریایی
شکلات
سویا
پنیر کاتج (نوعی پنیر دلمه شده)
اثرات جانبی
وجود آن در میزان بسیار کمی (حدود 2-3 گرم) مورد احتیاج است، بنابراین، به ندرت اتفاق می افتد که دچار کمبود این اسید آمینه شویم. با این حال، موارد مسمومیت ناشی از مصرف بیش از حد آن می تواند وجود داشته باشد. علائم اوردوز یا مصرف بیش از حد آرژنین، سفت و یا خشن شدن پوست، اسهال، تهوع، احساس ضعف، و غیره را شامل می گردد. بنابراین، توصیه می گردد مواد غذایی غنی از آرژنین را در مقادیر زیاد مصرف نکنید. در عین حال، افرادی که مبتلا به بیماری های مزمن و یا اختلالات کلیوی و کبدی می باشند، بایستی پیش از مصرف هر گونه مکمل با پزشک مشورت کنند. توصیه می گردد که زنان باردار، افرادی که از یک حمله قلبی بهبود یافته اند، افراد مبتلا به دیابت، تبخال تناسلی، فشار خون پایین، و غیره، بایستی مصرف این پروتئین را محدود سازند.نکته آخر و خلاصه مطلب آنکه یک رژیم غذایی سالم به تأمین احتیاج آرژنین و به حفظ سلامتی فرد یاری می کند!
سلب مسئولیت: اطلاعات ارائه شده در این مقاله صرفاً جنبه آموزشی داشته و نبایستی به منظور جایگزین توصیه های پزشک متخصص در نظر گرفته گردد.
منبع: راسخون