بهبود عملکرد کبد و کاهش نفخ با گیاه کبر
به گزارش بیباپ، سیناپرس/ گیاه کبر در طب سنتی به نام داروی محرک کبدی و باعث بهبود عملکرد کبد شناخته و در موارد تصلب شرائین و کـاهش نفـخ بـه کـار گرفته می گردد.

میوه های گیاه کَبَر بعضا در کشور برای مصارف محدود غذایی (تهیه ترشیجات) استفاده می گردد و به دلیل شباهت ظاهری میوه ها، در بعضی نقاط به اشتباه آن را به نام هندوانه ابوجهل می شناسند؛ در حالی که از این امر اشتباه باید اجتناب کرد و این دو گیاه کاملاً متفاوت هستند.
اقبال جنامی، کارشناس گروه فارماکولوژی و طب کاربردی پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی با اشاره به این که گیاه کَبَر دارای چندین ترکیب شیمیایی فعال است، گفت: یکی از مهم ترین ترکیب های موجود در آن فلاونوئید است. ریشه و جوانه های مولد گل آن دارای پکتین، ساپونین، نوعی اسانس (به میزان بسیار جزیی)، یک ماده رزینی، رامنوگلیکوزید و ماده ای به نام کاپارین است.
جنامی تأکید کرد: گیاه کَبَر در طب سنتی به نام داروی محرک کبدی و باعث بهبود عملکرد کبد شده و در موارد تصلب شرائین و کـاهش نفـخ و بعلاوه به نام یـک ضـدرومـاتـیـسم از آن بهره گرفته می گردد. استفاده از آن به عـنـوان یـک مدر (دیورتیک)، عامل دفع کرم ها و تقویت نماینده هم گزارش شده است.
وی خاطر کرد: پوست ریشه این گیاه، فعال ترین قسمت آن بوده و به دلیل گـرم و خـشـک بودنش، به نام یک قـابض و ازبـین بـرنده سـردی استفاده می گردد. بعلاوه جوشانده پـوست ریشـه آن در طـب سنتی برای برطرف تجـمع مایـع سـروز در حفرات یـا بافت ها، آنمی، آرترایتیس و نقرس مورد استفاده قرار می گیرد. به این گیـاه خـاصـیـت ضد سل نیـز نـسـبت داده شده است، چرا که پوست آن تلخ و خلط آور بوده و در ناراحتی های طـحـالی، کلیـوی و کبـدی تجویز می شـود. از آن جا که این گیاه سرشار از سدیم است، بیماران مبتلا به فشار خون بالا و بیماران قلبی باید در مصرف آن احتیاط نمایند.
جنامی گفت: این گیاه برای سیستم گوارشی مفید بوده، از اسهال پیشگیری و اشتها را زیاد می نماید. حاوی ریـزمغـذی، آنتـی اکسیدان و ویتامین های فراوانی است. منبع عالی کوئرستین بوده که نوعی آنتی اکسیدان عالی است. کوئرستین، خاصیت ضـد باکتریـایی، ضـد سرطانی، ضدالتهابی و ضد درد دارد. نوعی ترکیب فلاونوئیدی موجود در این گیاه، مویرگ ها را تقویت می نماید و مانع تشکیل لختگی خون می گردد. بعلاوه آنالیز ها بر روی ریشه های این گیاه نشان داده است که عصاره حاصـل از ریشه این گیاه، خاصیت ضد میکروبی قابل توجهی از خود نشان می دهـد.
منبع: همگردی